Erfaringer etter syv år med AirBnB

De siste syv årene har jeg sørget for korttidsutleie av et par eiendommer.

Dette har kun vært et sideprosjekt, og ikke noe jeg har brukt enormt mye tid på – men etter syv år gjør man seg jo en god del erfaringer, og her kommer noen av dem:

1. En unik eiendom er en stor fordel. Det bør være noe som skiller seg ut i mengden, enten i forhold til kvalitet, utsikt, fotovennlighet, mange soveplasser, rå beliggenhet osv. Når folk er på tur vil de gjerne ha en opplevelse, og om soveplassen i seg selv er en opplevelse vinner du manges hjerter.

2. Du kan ta mere betalt enn du tror. Jeg har mange ganger justert prisene opp uten at det knapt har vært merkbart i forhold til antall bookinger. Dette gjelder nok spesielt for de unike eiendommene.

3. Ta gode bilder! Vi mennesker er på mange områder ganske enkle vesener, og noen ekstra fine bilder av utleieobjektet hjelper mye.

4. Å få en god gjennomsnittlig vurdering (rating) av stedet og deg selv som vert er utrolig viktig. Nøkkelen er å sørge for at forventningene gjestene har blir innfridd og helst overgått. Ikke skap for høye forventninger som du umulig kan møte, da vil gjestene bli skuffet og gi deg en dårlig vurdering. 

5. God kommunikasjon kjøper deg goodwill. Alle vet at feil kan skje, men med ryddig og god kommunikasjon i en respektfull tone vil du få langt mere forståelse enn hvis du er fraværende og bortforklarende.

6. Skaff deg et godt team. Hvis ikke du kan gjøre det praktiske arbeidet selv (for eksempel med utvask) må du knytte til deg ressurser som du kan stole på og som leverer kvalitet.

7. Det er hardt arbeid og langt fra noen passiv inntekt. Du må være veldig til stede, og hele tiden ha i bakhodet hva som er status på utleiestedet.

8. Du trenger ikke være redd for at noen skal rasere hus og innbo. Etter syv år har jeg aldri opplevd en eneste gang at noen har gjort hærverk. Det har vært episoder med dårlig rengjøring, men ikke værre enn at det har krevd 1-2 timer med ekstra utvask. Husker blant annet det var noen karer fra Qatar som leide stedet en liten uke, og det viste seg at husvask ikke var deres største styrke i livet for å si det sånn. Men de var superhyggelige og jeg fikk en arabisk kjortel som gave.

Alt i alt er erfaringene mine med korttidsutleie gjennom AirBnB veldig positive. Selv om jeg så langt kun har gjort dette for å hjelpe andre, har jeg også vurdert å kjøpe eiendom med dette som hovedformål. Så langt har det ikke blitt noe av, men dukker det rette objektet opp kan det fort bli en realitet.

Under ser du også en video hvor jeg snakker mye mer om nettopp dette: